Pécs

————————————————

• 04.04 — 04.05.2014 | Pécs
Nick Art & Design
Nick-Udvar
Király u.1.
7621 Pécs, Hun­gary
www.nickart.hu

Pecs plakát

Szeretettel köszöntök minden jelenlévőt! Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy e képregénykiállítás megnyitóján szólhatok.

Közel két hete Kolozsváron már volt alkalmam néhány gyors pillantást vetni a berlini Európai Kultúrák Múzeuma által kezdeményezett comiXconnection vándorkiállításra, amely most elérkezett Pécsre is, a Nick Galériába. 

Változatos és gazdag anyagot láthatunk. Horvátországból, Szerbiából, Szlovéniából, Romániából és Magyarországról összesen több, mint ötven alkotó munkáját. Külön öröm számomra, hogy a Pécsett élő Gróf Balázs képregényei is fontos részét képezik a kiállításnak.    

Különleges a comiXconnection többféle szempontból is. Egyrészt figyelemre méltó a kiállítás- és kísérőanyagainak többnyelvűsége, amely jelzi, hogy a szervezők igyekeztek nem felszámolni azokat a nyelvi-kulturális különbségeket sem, amelyek az egyébként jelentősen eltérő képregényes hagyományokkal rendelkező országok sajátos képregénykultúráit jellemzik.

Másrészt fontos a kiállítás abból a szempontból is, hogy hírt ad olyan alkotók tevékenységéről, akik nem a világ fő képregényipari központjaiban, például Japánban, Észak-Amerikában vagy éppen Belgiumban alkotnak, és munkásságuk „függetlennek” (vagy legalábbis „részben függetlennek”) tekinthető a médiapiaci mozgásoktól.

Ez azért is érdekes lehet, mert a modern képregény feltalálójának is tartott genfi tanár és irodalmár, Rodolphe Töpffer is „függetlenként” alkotta meg a tizenkilencedik század első felében sajátos kép-szöveg elbeszéléseit – tanítványai szórakoztatására. Később persze találkozik a képregényes kifejezés a nagypéldányszámú nyomtatott sajtóval, ezáltal a médiaiparral, de a képregénytörténetet azóta is végigkísérik az újítások, olykor kockázatosnak is tűnő kísérletezések – akár a médiaipar keretei között is, akár azon kívül. Manapság a legizgalmasabb újítások sokszor olyan alternatív kulturális hálózatokban történnek, amelyekre e kiállítás is felhívja a figyelmet, illetve amelyet mintha ő maga is létre kívánna hozni – érzékelhető ez a szándék.

Manapság feltűnő a képregényes kifejezés szétterjedése, megjelenése és alakító ereje sokféle közegben. Nemcsak az internet közegére és a mobilhordozók adta lehetőségekre gondolhatunk itt, hanem például a múzeumra vagy a street artra is. A commiXconnection is kínál ilyen példákat a bukaresti képregénymúzeumtól a ljubljanai utcai képregényművészetig.        

A kiállítás meggyőzően mutatja be azt a stílusbeli, műfaji és a hordozókat tekintve is lenyűgöző sokféleséget, amely a kortárs képregényalkotást jellemzi.

És hogy zárásképpen a kolozsvári kiállításmegnyitó Transindexen megjelent ismertetéséből idézzek „nemcsak randihelyszínnek lehet tökéletes egy képregény-kiállítás, a különböző irányzatok és művészek is találkozhatnak” – és tegyük hozzá: a képregény iránt érdeklődő, arra nyitott közönség is. Jó, hogy most ezt megtehetjük Pécsett is.

Köszönöm a figyelmet. 

Maksa Gyula

————————————————————————————————

Click here to take a peek at the video report about the exhibition in Pécs.
(Courtesy of Pannon Krónika – www.pannonkronika.hu)

* * * *

Nick Art & Design Gallery made an interactive album:

* * * *

Another video report about the comiXconnection exhibition in Pécs, online news by Balázs Kaufmann: