Home H

Što je to,
kada superžena Horny Dyke sretne depresivnu mačku Zorku, kada zlokobni gavrani prijete gumenoj patkici, kada skitnica Mita Kombajn pomno sluša Momirkove partizanske priče, kada superheroj Lavanderman ima noćne more?

To je
comiXconnection – strip, bandă desenată, strip, képregény, стрип

Koliko su raznoliki sami nazivi za strip kao medij, toliko se različito i manifestira strip u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Povijest njegova nastajanja izravno odražava pojedine političke pozadine i otvorenost društva pri kontaktu s tim vidom umjetnosti i komunikacije. To je ujedno i razlog zašto i granice između mainstream i alternativnog stripa variraju od zemlje do zemlje. comiXconnection predstavlja nezavisni strip tih šest zemalja u najširem smislu riječi, te skreće pozornost na razlike, ali i moguće poveznice.

U fokusu nisu samo umjetnici i njihova aktualna djela. Svestrana mreža odnosa, koju stvaraju oni sami i koja ih okružuje, jednako je važna. Izvjestan broj strip-autora udružuje se u kolektive, klubove ili grupe, izmjenjuje ili skupno izdaje fanzine i magazine. Sadržajem, oblikom i stilom svojim radovima svjesno oduzimaju marketinšku vrijednost kojoj mainstream stripovi teže. Oni pripovijedaju i oblikuju svoje priče mimo svakog nametnutog obrasca. Njihovi stripovi privlače posebnu publiku, koja nije sklona konvencionalnim marketinškim strategijama.

Na koji onda način nezavisni strip pronalazi svoje čitatelje? Služeći se mrežom koju angažirani i motivirani ljudi oblikuju putem udruga, izdavača i knjižara, koji djeluju na različitim razinama unutar zemalja, ali i međunarodno. Organiziraju festivale, izložbe, radionice, te pridobivaju izdavače i sponzore. To osigurava vanjsku percepciju, uzajaman kontakt i razmjenu, te učvršćuje niti ove šarene pletenice.

Za mentalne je mape, koje okružuju pojedine mreže, na žalost tipična jednostrana orijentacija po principu: „licem prema Zapadu, a leđima prema svima drugima”. Neposredni susjedi često su van vidokruga. Upravo na tu činjenicu projekt comiXconnection i usmjerava svoju pažnju u tim zemljama. Projekt povrh povijesno-političkih, jezičnih i mentalnih barijera ukazuje na postojeće kao i one buduće poveznice.

„Jedan strip rijetko dolazi sâm!” Ovo se odnosi i na druge bliske umjetničke forme kao ilustraciju, grafički dizajn, animaciju, grafite, glazbu i performans. Razne promjene perspektive i širenje vidika, koji proizlaze kao rezultat sinopsisa, vode – nadamo se – ka sinergiji u tom umreženju, prema podizanju svijesti, te naposljetku prema povećanju umjetničke vrijednosti te vrste stripa. Izvanredno širok opseg mogućnosti koju medij stripa nudi upućuje na mnoga područja u kojima bi se strip u budućnosti mogao koristiti kao inovativan oblik komunikacije.